Esglésies i ermites

Convent Verge del Rebollet s.XII –XIII

És l’edifici religiós més antic d’Oliva, en ell es troba la Verge del Rebollet, la imatge mariana més antiga de la Comunitat Valenciana, que és d’entre finals del segle XII i  principis del XIII. El Temple és una típica construcció de finals del Renaixement. En ell, a més de la imatge de la Verge del Rebollet, trobem diversos retaules, un sòcol de Manises i el moble de l’òrgan, tot això del segle XVIII.

Església de Santa Maria la Major (s. XVII-XVIII)

Un bon exemple de l’arquitectura valenciana de l’època. Posseeix tres naus. Va començar en estil barroc i acabada en clàssic-academicista. Destaca el campanar, la capella de la Verge del Roser i el transagrari, que actua com a contrafort de l’absis. Alberga un museu d’ornaments, imatges i orfebreria, en el qual es pot veure, entre altres peces, un calze de la família Centelles del segle XVI.

Cripta de Santa Maria

La principal característica de l’església és l’espaiosa cripta que s’obre al centre del temple. Actualment aquesta cripta s’’usa com a sala d’exposicions.

Església de Sant Roc (S.XVIII-XIX)

Té les seues arrels en la comunitat musulmana que ocupava el Raval en la meitat del segle XV. El temple actual és del XIX a excepció de la capella del Crist que és de 1749. A destacar la capella, autèntica joia barroca, i els frescos de les seues cúpules.

Església de Sant Francesc

El temple parroquial de Sant Francesc d’Assís va ser dissenyat l’any 1954 en estil modern, innovador i funcional, és un dels millors exponents arquitectònics en esglésies preconciliars de tota la diòcesi de València.

Convent de les Monges Clarisses

Des de la seua fundació l’any 1609, són diverses generacions que han passat pel Monestir de la Visitació de les Germanes Clarisses. L’actual convent es va començar a construir l’any 1943. Les comunitats de Germanes Clarisses des del silenci del claustre i des de l’oració serena i reposada contribueixen al creixement espiritual del poble d’ Oliva.

Ermita Sants Antonis

L’ermita es va construir en 1763. És un edifici de planta rectangular d’una sola nau. L’interior presenta una senzilla decoració neoclàssica, púlpit i altar on se situen les imatges dels sants titulars de l’ermita: Sant Antonio de Pàdua i Sant Antonio Abad.

Portal Ermita de Sant Vicent

L’ermita de Sant Vicent es va construir en 1725 en el lloc on, segons la tradició, predicava el sant. És un carrer de gran personalitat i arquitectura harmònica. Possiblement per ací passava la calçada romana que unia Xàtiva amb Dènia.